Сторінки

28 листопада 2017 р.

люди які творять історію, Максимишин Микола Антонович


Люди - творять історію.
кожен займає свою ланку у її збереженні. З кожною новою владною гілкою, кожен хоче змінити її, історію, під себе. Це ми помітили за роки існування уже незалежної України. Та існують люди, працею яких є збереження тих клаптиків, які намагалися витерти і раніше. До плеяди хранителів пам'яті нашої країни сміливо можна відносини не лише людей,  які за фахом історики. До них варто віднести простого робочого фабрики, який уже не перший рік, намагається донести до нашої молоді інформацію.

Дідусь, Максимишиин Микола Антонович, - Хранитель нашої історії.


Цей прекрасний чоловік із добрими очима завжди в русі, сьогодні він майструє новий стенд із інформацією - а завтра вже виставляє його на центральній площі населеного пункту чи у холі місцевої школи. А також пише вірші чи складає родоводи. Дідусь - із невичерпним джерелом енергії. Дідусь, який запалює вогнем із середини, він поселяє в  тобі іскорку на краще! Дідусь - який вчить самовіддачі на підсвідомому рівні та якого поважаєш - не задумуючись!

Історія знайомства із цією людиною відбулася ще 2011 року, на площі біля пам'ятника Тарасу Шевченку у Львові в день Соборності. Пан Микола виставивши стенд, боровся із природною негодою, яка не щадила тоді вітром і холодом,  та все таки висвітлював вистраждану історію українських героїв до Незалежності.

Кожного наступного разу, коли зустрічала Миколу Антоновича це було свято українського народу,  чи це неділя чи інше день державного значення біля пам'ятників тарасові Шевченкові чи королю Данилу. Кожен охочий може ознайомитися під час виставки із все новими стендами, де висвітлювалася історія окремих особистостей.

Стендів у пана Миколи все більше і більше, .... та він планує створювати нові ще. Збирає матеріал, оформляє його та стилізуючи формує завершену картину, яку невдовзі зможуть побачити всі охочі.
Відвідавши дім "Хранителя" української історії відчуваєш і розумієш, що завдяки таким людям,  які безкорисливо намагаються творити і тримається українська культура.

Біографічна довідка:
Максимишин Микола Антонович  народився 16 грудня 1929 року на Львівщині.

Згідно рішення Львівської обласної ради від 03.03.2009 № 823  пана Миколу нагороджено відзнакою Львівської обласної ради "90-річчя від дня проголошення ЗУНР" за активну участь у діяльності обласного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів.


Додаток до рішення обласної ради від 03.03.2009 р. № 823
Список осіб для нагородження відзнакою Львівської обласної ради

"90-річчя від дня проголошення ЗУНР"
№ з/п
Прізвище, ім’я, по батькові
Формулювання мотивації нагородження
Рік народження
Адреса
282.
Максимишин Микола Антонович
Активний член обласного   відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів
1929
м. Львів















п.с. цей матеріал до публікації, на жаль, готувала досить довго. Остання зустріч із паном Миколою відбулася ще 2013 року, надіюся, що найближчим часом знову матиму змогу зустріти цю чудесну людину із нестримною жагою до життя та іскоркою в очах.










Немає коментарів:

Дописати коментар